Planowanie wesela to złożony proces, który wymaga uwzględnienia wielu szczegółów, w tym wyboru i ilości alkoholu. Alkohol odgrywa ważną rolę na każdej uroczystości weselnej, będąc nieodłącznym elementem świętowania. Odpowiednie przygotowanie w tej kwestii to klucz do zadowolenia gości i udanej zabawy. W tym artykule...
Alkohol metylowy, znany również jako metanol, jest substancją, której nie da się odróżnić od alkoholu etylowego, czyli etanolu, na podstawie smaku czy zapachu. To czyni go szczególnie niebezpiecznym, zwłaszcza gdy występuje w alkoholach o nieznanym pochodzeniu. Zatrucia metanolem mogą mieć tragiczne konsekwencje, dlatego...
Wręczanie alkoholu jako prezentu to tradycja, która od lat cieszy się dużą popularnością. Odpowiednio dobrany trunek potrafi podkreślić wyjątkowość okazji i sprawić radość obdarowanemu. Jednak jak wybrać odpowiedni alkohol, który trafi w gusta zarówno mężczyzn, jak i kobiet? W tym artykule podpowiemy, jakie alkohole...
Absynt ma długą i kontrowersyjną historię w wielu krajach. Jego początki sięgają przełomu XIX i XX wieku. Do jego ekstrakcji wykorzystuje się macerację liści, kwiatów i ziół anyżu, piołunu i kopru włoskiego. Ma intensywnie zielony kolor i gorzki smak. Jak pić absynt? Ten artykuł zawiera kilka faktów i napojów na bazie...
Rum to mocny napój alkoholowy o wysokiej zawartości alkoholu. (od 37,5% do 81%). Napój ten wytwarzany jest ze sfermentowanego soku z cukru trzcinowego, koncentratu soku z cukru trzcinowego lub melasy. Należy zauważyć, że początki rumu sięgają czasów starożytnych, choć jego historia nie jest znormalizowana. Rum najprawdopodobniej...
W Polsce coraz częściej decydujemy się na produkcję domowego alkoholu. Nie wynika to jednak z tego, że ten sklepowy jest dla nas za drogi czy trudno dostępny – dla części to pasja, do innych wyzwanie, dla innych chęć sprawdzenia się i zrobienia czegoś swojego. Z tego powodu decydujemy się nie tylko na bimber czy wrzenie piwa...
Coraz większe grono osób decyduje się na produkcję własnego alkoholu w domowym zaciszu. Co ciekawe nie chodzi tylko i wyłącznie o staropolski zwyczaj wytwarzania nalewek, bimbru czy wina, ale coraz popularniejsze stają się domowe piwa czy domowy cydr. Mimo tego, że każdy z tych trunków wymaga od nas często sporo pracy i czasu...