• Lata doświadczeń w biznesie
img

Jakie jest pochodzenie absyntu?

Absynt ma długą i kontrowersyjną historię w wielu krajach. Jego początki sięgają przełomu XIX i XX wieku. Do jego ekstrakcji wykorzystuje się macerację liści, kwiatów i ziół anyżu, piołunu i kopru włoskiego. Ma intensywnie zielony kolor i gorzki smak. Jak pić absynt? Ten artykuł zawiera kilka faktów i napojów na bazie absyntu.

Czym jest absynt?

Absynt ma wysoki poziom alkoholu: od 45% do 80%. Nazwa napoju pochodzi od piołunu lub "Artemisia Absinthium", co po łacinie oznacza piołun. W 1792 roku francuski lekarz Pierre Ordinaire rozpoczął sprzedaż absyntu w celu leczenia różnych chorób. Daniel-Henri Dubieda kupił przepis od Ordinaire'a i rozpoczął produkcję absyntu.

Absynt jest uważany przez artystów za inspirujący trunek. Oscar Wilde powiedział: "Po wypiciu pierwszego kieliszka człowiek zaczyna widzieć rzeczy w sposób, w jaki chciałby, aby były. Po drugim kieliszku zaczyna się widzieć rzeczy takimi, jakimi są naprawdę. Najgorsze uczucie jest wtedy, gdy w końcu widzisz rzeczy takimi, jakimi są". Absynt jest również znany jako "Zielona Wróżka", która dawała artystom więcej energii.

Jaki jest skład absyntu?

Absynt składa się z naturalnych składników, w tym tujonu. Substancja ta ma właściwości psychoaktywne. Absynt sprzedawany w większości krajów UE nie może zawierać więcej niż 10 mg/l tujonu.

Alkohol ten może być wytwarzany na wiele sposobów. Kolor i smak alkoholu może zależeć od ilości użytych ziół.

Jak pić absynt?

Absynt, który jest aromatyzowaną wersją wódki, polecany jest przede wszystkim koneserom ziół. Nie każdemu przypadnie on do gustu. Absynt jest dostępny w drinkach mieszanych lub jako pojedynczy napój. Dodaj sok pomarańczowy, lemoniadę i tonik do innych napojów gazowanych lub pij absynt w klasyczny sposób. Wlej 20-30 ml Absyntu do szklanki. Umieść łyżeczkę z dziurkami na szklance i połóż na niej kostkę cukru. Powoli wlej lodowatą, letnią wodę do szklanki, aby rozpuścić cukier. Ogólnie rzecz biorąc, dodajemy od 3 do 5 części wody na każdą część alkoholu. W naszym przepisie użyjemy więc od 60 do 150 ml.

Te same akcesoria są potrzebne do innego sposobu serwowania absyntu, ale dodajemy zapalniczkę lub parę zapałek. Jak pić absynt w tej wersji? Nad kieliszkiem trzymamy łyżeczkę z dziurkami. Na wierzchu kładziemy kostkę cukru. Następnie wlewamy 50 ml absyntu na kostkę cukru i podpalamy ją. Czekamy, aż płomień zgaśnie i wlewamy 50 ml wody przez cukier i łyżkę. Dodajemy kolejne 100 ml wody do napoju.

 

Zobacz również