Butelkowanie wina to niezbędny etap jego produkcji, który wpływa na ostateczny smak, aromat oraz trwałość trunku. Niezależnie od tego, czy jesteś zapalonym miłośnikiem wina, czy planujesz samodzielnie butelkować wino domowej produkcji, warto poznać ten proces, by w pełni kontrolować jego jakość. W poniższym artykule znajdziesz...
Nie ma ważniejszego etapu w produkcji alkoholu, niż jego filtracja. Dotyczy to również domowego wyrobu trunków. To właśnie filtracja pozwala pozbyć się z wytworzonego alkoholu wszelkich ciał obcych i osadów. Dzięki temu jest on zdecydowanie czystszy i bardziej klarowny. Niektórzy uważają, że odpowiedni destylator zapewnia...
Osoby, które z wytwarzania domowych trunków uczyniły swoje hobby i z każdym kolejnym alkoholem domowej roboty doskonalą swoje umiejętności, mają niezwykłą okazję do pochwalenia się rezultatami swoich poczynań. Okazuje się, bowiem, że domowe wino, nalewka czy likier są fantastycznym pomysłem na prezent. Takie podarunki...
Przechowywanie wina kojarzy nam się z przyciemnionymi piwniczkami o idealnej temperaturze. Tymczasem wytwarzając wino w domowych warunkach wcale nie musimy inwestować w specjalne miejsce do przechowywania. Okazuje się nawet, że nie jest konieczne przelewanie wina do butelek. Dożo wygodniejszym i tańszym rozwiązaniem jest balon. ...
Każde wino jest inne. Poszczególne rodzaje i gatunki win różnią się między sobą pod względem smaku oraz aromatu, a te z kolei zależą od wielu czynników. Czy istnieje sposób, aby spośród butelek win dostępnych na sklepowych półkach wybrać wino o konkretnych parametrach? Nie wszyscy dysponujemy przecież specjalistyczną...
Robienie domowych trunków staje się coraz bardziej popularnym hobby. Uciekając od codziennego zgiełku, stresów i problemów poszukujemy zajęć, które przyniosą nam prawdziwy relaks i wyciszenie. Stąd zainteresowanie różnego rodzaju rękodziełem czy szeroko rozumianym slow food. Produkcja domowego alkoholu okazuje się niezwykle...
Kiedy stajemy przed koniecznością wybrania wina do konkretnej potrawy, bardzo często gubimy się w gąszczu zasad, które zostały wypracowane przez naszych przodków. Znamy generalną zasadę mówiącą o ty, że im cięższa potrawa, tym cięższy powinien być również towarzyszący jej trunek. Wiemy, jakie wino pasuje do mięsa...
Kultura picia wina kształtowała się przez wieki. Nic, więc dziwnego, że powstało wiele reguł dotyczących degustacji tego szlachetnego trunku. Znaczna część z nich dotyczy dopasowania odpowiedniego kieliszka do rodzaju wina. Kształt kieliszka ma ogromne znaczenie przy degustacji wina. To od niego w znacznym stopniu zależy smak oraz...
Wino to trunek wyjątkowy. Nic, więc dziwnego, że z jego degustacji uczyniono prawdziwą sztukę. Sztukę, która pozwala odkryć wszystkie tajemnice wina. Degustacja to znacznie więcej, niż picie wina. To jego analiza pod kątem smaku, zapachu, a także wyglądu. Zaangażuj zmysł wzroku! Na ocenę wyglądu wina ma wpływ...
Jednym z sekretów udanego wina jest właściwe przygotowanie matki drożdżowej. Matka to nic innego, jak drożdże użyte do produkcji domowego trunku w odpowiedni sposób rozmnożone. Matkę drożdżową należy przygotować około trzy dni przed wykonaniem zacieru z drożdży winiarskich, czyli 3 dni przed wlaniem do balona. Do...