Jednym z sekretów udanego wina jest właściwe przygotowanie matki drożdżowej. Matka to nic innego, jak drożdże użyte do produkcji domowego trunku w odpowiedni sposób rozmnożone. Matkę drożdżową należy przygotować około trzy dni przed wykonaniem zacieru z drożdży winiarskich, czyli 3 dni przed wlaniem do balona.
Do zrobienia matki drożdżowej potrzebujemy zaledwie kilku rzeczy. Niezbędna jest szklanka soku z owoców, z których planujemy robić wino. Sok powinien być pasteryzowany, ale zwróćmy uwagę, czy nie jest chemicznie konserwowany. Potrzebna będzie także łyżka cukru, pożywka, drożdże winiarskie oraz słoik lub butelka o pojemności 0,5 l., gaza i gumka recepturka.
Sok do matki drożdżowej możemy kupić albo zrobić samodzielnie. Przed użyciem należy go doprowadzić do temperatury pokojowej. Sok wlewamy do słoika dokładnie umytego, wygotowanego w wodzie oraz osuszonego. Dodajemy łyżkę cukru i bardzo dokładnie mieszamy. Postępujemy tak z każdym dodanym składnikiem. Kolejnym będzie pożywka, a następnie drożdże.
Po sprzędzeniu mieszanki należy przykryć słoik gazą i obwiązać gumką. Uchroni to przygotowaną przez nas matkę drożdżową zarówno przed owadami, jak i przed zanieczyszczeniami. Tak samo możemy postąpić z butelką. Jednak w tym przypadku może lepiej sprawdzić się korek wykonany z waty.
Przygotowany zaczyn drożdżowy wymaga odpowiedniego miejsca przechowywania. Słoik odstawiamy, więc na około 2-3 dni w miejsce ciemne oraz ciepłe. Najlepiej o temperaturze 26-27 stopni Celsjusza. Nie wystawiajmy zaczynu na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
Prawidłowo wykonany zaczyn po jakimś czasie zacznie mętnieć. Oznacza to, że drożdże rozmnażają się prawidłowo. Po 2-3 dniach możemy go kontrolnie powąchać. Mocny zapach drożdży to sygnał, że nasza matka drożdżowa jest już gotowa i można ją wlać do balona.