• Lata doświadczeń w biznesie
img

Dobieranie wina do potrawy

Kiedy stajemy przed koniecznością wybrania wina do konkretnej potrawy, bardzo często gubimy się w gąszczu zasad, które zostały wypracowane przez naszych przodków. Znamy generalną zasadę mówiącą o ty, że im cięższa potrawa, tym cięższy powinien być również towarzyszący jej trunek. Wiemy, jakie wino pasuje do mięsa białego, a jakie najlepiej komponuje się z mięsem czerwonym. Na tym jednak z reguły kończy się nasza wiedza. Osoby niezbyt dobrze orientujące się w świecie win czują się, więc niepewnie, zwłaszcza w bardziej oficjalnych sytuacjach, gdy np. jedzą posiłek w restauracji, czy zapraszają do domu znajomych. Warto, więc poznać kilka podstawowych zasad dobierania wina do potrawy. 

Wina czerwone podaje się do ciemnych mięs, dań przyrządzonych z grzybów. Komponuje się ono dobrze również z tłustymi serami. Nie ma także lepszej propozycji do dań z kaczki, która wino czerwone po prostu kocha. Z kolei białe wina podawane są do białych mięs oraz ryb i potraw z jaj. Jeżeli zamawiamy typowo chińskie lub greckie danie, charakteryzujące się lekkością, nie musimy się zastanawiać nad trunkiem. Wino białe będzie najlepszym wyborem. Co więcej białe wina mają niezwykle subtelny smak, który odpowiada w zasadzie każdej osobie. 

Szampan podaje się do kawioru. Jednak nie ma chyba potrawy, do której ten trunek by nie pasował. Oczywiście mamy na myśli prawdziwego szampana, a nie jedno z pospolitych win musujących, które zupełnie bezpodstawnie przywłaszczyły sobie to miano.  Wina słodkie i musujące będą doskonałym dodatkiem do deserów i owoców. Stanowią najlepsze zwieńczenie posiłku. 

Oczywiście problemy pojawiają się wówczas, gdy potrawa składa się z kilku gatunków mięsa, które teoretycznie wymagają podania innego rodzaju wina. Zawsze, gdy trudno nam podjąć decyzję dotyczącą wyboru trunku do konkretnej potrawy, możemy poprosić o pomoc kelnera. On z pewnością poleci nam najlepsze wino. Wcale nie musi być ono najdroższe. Dobrze jednak, aby nie było też najtańsze. 

 

Zobacz również